Καλώς ήλθατε στον ιστότοπο του σχολείου μας!
Μέσω αυτού του «βήματος» επιδιώκουμε να ανοίξουμε έναν δίαυλο επικοινωνίας και ενημέρωσης με τους μαθητές, τους γονείς & κηδεμόνες, τους εκπαιδευτικούς και όλους όσους εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Η εκπαιδευτική και παιδαγωγική φιλοσοφία του 2ου Γενικού Λυκείου Κοζάνης «αναδύεται» μέσα από τις παρακάτω βασικές αρχές και στόχους:
1. ΠΡΩΤΑ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ. Η αντίληψη στο σχολείο που οραματιζόμαστε. Οι επιλογές, οι ρυθμίσεις, οι επενδύσεις, οι αποφάσεις μας αφορούν πρώτα από όλα την ποιότητα της εκπαίδευσης με έμφαση στο αποτέλεσμα για τον μαθητή.
2. ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΠΙΣΩ. Τα παιδιά μας, οι νέοι και οι νέες μας, βρίσκονται μπροστά σε τεράστιες προκλήσεις που αφορούν το μέλλον τους. Για να τις αντιμετωπίσουν με επιτυχία, για να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα, χρειάζονται πολύ ευρύτερες γνώσεις και δεξιότητες απ’ ό,τι χρειάστηκαν ποτέ στο παρελθόν. Τα εφόδια που θα πάρουν από το σχολείο σήμερα, θα είναι οι αυριανές ευκαιρίες τους για κοινωνική πρόοδο και επιτυχία. Αυτό αφορά όλα τα παιδιά, χωρίς κοινωνικές, οικονομικές, μορφωτικές, θρησκευτικές ή πολιτισμικές διακρίσεις και ανισότητες.
3. ΣΧΟΛΕΙΟ με ανασχεδιασμό σε βάθος. Με νέες διδακτικές μεθόδους, καινοτόμες δράσεις, πολιτιστική ζωή και με σύγχρονα ψηφιακά εκπαιδευτικά μέσα επιδιώκουμε τον ανασχεδιασμό σε βάθος.
4. ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΩΡΙΣ ΤΟΙΧΟΥΣ! Ένα σχολείο ανοικτό στις ιδέες, και στην κοινωνία, στην γνώση και το μέλλον, που αξιοποιεί κάθε σύγχρονο εργαλείο. Ο διαδραστικός πίνακας, το ηλεκτρονικό βιβλίο, το ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό, ο προσωπικός μαθητικός υπολογιστής:
a. διευρύνουν τους ορίζοντες κάθε μαθητή και μαθήτριας,
b. καταργούν τα σύνορα της γνώσης,
c. διευκολύνουν την επικοινωνία με τον εκπαιδευτικό,
d. συνδράμουν στο να ολοκληρώνεται η μαθητική διαδικασία στο σχολείο, ώστε «η τσάντα να μένει στο σχολείο»,
e. εμπλουτίζουν τον μαθητικό βίο με δραστηριότητες εκπαιδευτικού παιχνιδιού και δημιουργικές εργασίες.
5. ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕ ΝΕΑ ΘΕΜΕΛΙΑ. Επικεντρώνουμε στην πραγματική μαθητική ζωή. Δεν επικεντρώνουμε μόνο στις εισαγωγικές εξετάσεις, αλλά στην πολύπλευρη ανάπτυξη που αφορά παράλληλα τη μάθηση, την αγωγή, την ευγένεια, την άμιλλα, τον σεβασμό, την αξιοκρατία, την αναγνώριση και την κριτική αντιμετώπιση.
6. ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. Το Σχολείο καλλιεργεί την περιβαλλοντική συνείδηση στο Μαθητή. Η εξοικονόμηση ενέργειας, Η υγιεινή διατροφή, η φροντίδα και ο σεβασμός στο περιβάλλον και η ικανότητα αξιοποίησής του με βιώσιμο τρόπο περνάει από τη βιωματική γνώση και το «παιχνίδι» του μαθητή με τη φύση που μετατρέπεται σε προστασία και αγάπη για αυτήν.
7. ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. Το νέο σχολείο συνδέεται με τις τοπικές κοινωνίες. Είναι το σχολείο όπου θεσμικό και ουσιαστικό ρόλο έχουν όλοι: οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, οι ίδιοι οι μαθητές, η τοπική αυτοδιοίκηση.».
Κύριοι άξονες για την υλοποίηση των επιδιώξεων αυτών είναι:
- Η ισόρροπη ανάπτυξη της ατομικής πρωτοβουλίας και ελευθερίας με τη συλλογική υπευθυνότητα και συνεργασία.
- Η έμφαση στην ανάπτυξη δημιουργικής σκέψης και κριτικής ικανότητας.
- Ο αρμονικός συνδυασμός της ανθρωπιστικής παιδείας με τη σύγχρονη τεχνολογία, της πολιτιστικής μας παράδοσης με τα διεθνή πνευματικά-εκπαιδευτικά ρεύματα.
- Η εξοικείωση με την έρευνα και η απόκτηση δεξιοτήτων για την εμβάθυνση σε ειδικότερα γνωστικά πεδία.
Η επίτευξη των στόχων διασφαλίζεται:
- Με την ενίσχυση και τον εμπλουτισμό των μαθημάτων του κανονικού σχολικού προγράμματος
- Με την εφαρμογή σύγχρονων διδακτικών μεθόδων και προσεγγίσεων, που δίνουν έμφαση στην ενεργό συμμετοχή των μαθητών, στην ευρεία αξιοποίηση της βιβλιοθήκης και των εργαστηρίων, στη χρήση πολλαπλών βιβλίων κ.ά.
- Με τη συστηματική καλλιέργεια και προβολή προτύπων, πνευματικών, κοινωνικών και ηθικών αξιών
- Με ένα πλέγμα εξωδιδακτικών δραστηριοτήτων, όπως: Μαθητικοί όμιλοι, μαθητικές εκδόσεις, συνεργασία με σχολεία του εξωτερικού, συμμετοχή σε εκπαιδευτικές εκδηλώσεις και σε Κοινοτικά προγράμματα κ.ά.
- Με σειρά εκπαιδευτικών θεσμών, που λειτουργούν επί δεκαετίες όπως: διαγωνισμοί, βραβεία, Μαθητικές Κοινότητες (για την εξοικείωση των μαθητών με τις δημοκρατικές διαδικασίες, την ενθάρρυνση της ενασχόλησης με τα κοινά και την προαγωγή της κοινωνικής αλληλεγγύης), κ.ά.
Ο Διευθυντής
Αθανάσιος Παπαβασιλείου
MSc Πληροφορικός
